Franz Kafka-Proměna

22.07.2015 21:30

Je to mé nejoblíbenější dílo od Franze Kafky. Metaforicky vyjadřuje,jak celková změna u jednoho člena rodiny vyvolá chorobné změny v celé rodině a v jejím fungování. Řehoř Samsa,obchodní cestující,se probudí jednoho rána proměněn v brouka. Rodina se ho začíná štítit a stranit natolik,že se Řehoř rozhodne pro sebevraždu vyhladověním. Nakonec v závěru jeho života,se ho rodina chystá co nejrychleji zbavit,čehož si je Řehoř dobře vědom a posílí to jeho touhu nebýt.

Nakonec umírá a rodina se ho zbaví jako hmyzu a snaží se celou tuto nešťastnou epizodu opět metaforickým vyjádřením(zametou mrtvého Řehoře brouka a vyhodí ho) "zamést" pod koberec. Řehoře se zbaví a odstěhují se z domu,kde události došlo,pryč.

Situace Řehoře proměněného v brouka dobře ilustruje pocity člověka,který je nemocný nebo jinak "defektní" a cítí se kvůli tomu vyřazen z rodiny a také ukazuje bezradnost rodiny nemocného či postiženého,která se snaží z této často bezvýchodné situace nějakým způsobem uniknout,čímž u nemocného posiluje pocity méněcennosti a hrůzy z úplného osamocení.

Jelikož jsem podobnou situaci zažila na vlastní kůži se svou nemocí,kdy mé rodině dlouho trvalo,než ji přijali a dokázali s tímto vědomím,že jsem nemocná,žít,tak je pro mě kniha o to víc oslovující a dokážu se plně vcítit do Řehořových pocitů a jeho touhy nebýt.

Knihu doporučuji všem k přečtení. Může v ledasčem čtenáře poučit a dát mu jiný úhel pohledu na lidský život.